گسترش نقش اینترنت در همسریابی مسلمانان

روزنامه کریستین ساینس مانیتور در شماره ، ۱۹ ژانویه، به موضوع گسترش نقش اینترنت در همسریابی مسلمانان سراسر جهان پرداخته و با اشاره به شمار روزافزون ازدواج هایی که از این طریق صورت می گیرد می نویسد جوان مسلمان بسیاری از سراسر جهان به سایت های ویژه همسریابی مراجعه می کنند به این امید که با کنار گذاشتن شیوه سنتی بتوانند شریک زندگی آینده خود را پیدا کنند. به نوشته کریستین ساینس مانیتور این پدیده اینترنتی بخشی از روند تغییر دید جوانان مسلمان نسبت به ازدواج و نشانه ناکارآمدی شیوه های سنتی مسلمانان در پیدا کردن شریک مناسب ازدواج است. کریستین ساینس مانیتور در ادامه نوشته است هر چند بیشتر مراجعان به سایتهای اسلامی همسریابی را مسلمانان ساکن کشورهایی چون آمریکا کانادا و بریتانیا تشکیل می دهند، شمار زیادی از آنها نیزاز کشورهای خاورمیانه ، آفریقا و آمریکای لاتین می آیند.

تقابل سنت و صنعت

با این همه کریستین ساینس مانیتور مواردی را هم مثال زده که قدرت سنت بر نوآوری صنعت و تکنولوژی غلبه کرده و مانع پیوند برخی از افراد شده است. این روزنامه عبدالله یحیی را مثال می زند که مسلمانی عرب و ساکن سانفرانسیسکوی آمریکاست. وی پس از چند ماه جستجو در یک سایت اینترنتی با دختری اهل امارات متحده عربی آشنا شد و پس از مدتی تصمیم گرفت با وی ازدواج کند. اما وقتی از آمریکا به دوبی پرواز کرد دریافت که در این مورد سنت قدرتمندانه در مقابل صنعت مقاومت می کند، زیرا خانواده دختر صلاحیت وی را تایید نکردند و در عوض دختر را به عقد پسرعمویش درآوردند. یحیی که برنامه نویس کامپیوتر است به کریستین ساینس مانیتور گفته است: "وضعیت بسیار بدی پیش آمد. نمی شد هیچ کاری کرد. بدون نتیجه از دوبی به سانفرانسیسکو برگشتم ولی اجازه ندادم که این موضوع روحیه ام را خراب کند. خودم یک سایت اینترنتی ویژه همسریابی به راه انداختم و تاکنون موفق شده ام زمینه دوستی شش هزار جوان مسلمان را، که به نیت ازدواج با هم دوست می شوند، فراهم کنم. این روزها پیدا کردن مسلمانان دیگر مشکل است و من شخصا با ازدواج از طریق آشنایی خانوادگی موافق نیستم."به نوشته کریستین ساینس مانیتور وبسایت یحیی یکی از چند سایت اینترنتی است که در سالهای اخیر بسرعت در آمریکا و سایر کشورهای جهان بوجود آمده است و مراجعان پرشمار آنها را مسلمانانی تشکیل می دهند که عمدتا دور از خانواده زندگی می کنند و خواهان آشنایی پیش از ازدواج هستند.کریستین ساینس مانیتور افزوده است که برخی از جوانان مسلمان در مواردی به تقلید از هم نسلان غیرمسلمان خود بدون کسب رضایت والدین به دوستی و ازدواج با افرادی غیرمسلمان پرداخته اند.

سنت شکنی زنان

کریستین ساینس مانیتور در بخش دیگری از این مقاله می نویسد کسانی که بخواهند از طریق اینترنت همسریابی کنند با مراجعه به سایتها نام و نشان خود را در فرمهای ویژه وارد می کنند و سپس به یک رشته سوال درباره ویژگیهای شخصیتی و خصوصیات مورد نظر شریک زندگی خود پاسخ می دهند و حتی می توانند عکس خود را نیز کنار آگهی قرار دهند. در سایتهای همسریابی اسلامی علاوه بر این گونه اطلاعات از افراد در مورد مسایلی چون غذای مورد علاقه (با توجه به حلال و حرام بودن آن) و میزان تعهد و پایبندی آنها به رعایت موازین دینی سوالاتی پرسیده می شود.به نوشته کریستین ساینس مانیتور در صورتی که زن و مرد در این مرحله همدیگر را بپسندند با رد و بدل کردن ایمیل و شماره تلفن به ارتباط خود ادامه می دهند تا بالاخره مرد پیشنهاد ازدواج را مطرح سازد. در مواردی نیز، به نوشته کریستین ساینس مانیتور، این زنان هستند که برخلاف سنت غالب در جوامع اسلامی پیشنهاد ازدواج می دهند. این روزنامه زینب، زن مسلمان ساکن ایالت نیوجرسی را به عنوان نمونه مثال زده که سرخورده از روشهای سنتی به اینترنت پناه آورد تا همسر آینده خود را پیدا کند و اکنون یک سال از زندگی مشترک او و همسرش می گذرد. وی به کریستین ساینس مانیتور گفته است این شیوه کمتر سنتی است و در آن صراحت بیشتری وجود دارد، "چون انسان وقتی با کسی رودرروست نمی تواند بعضی چیزها را راحت بپرسد اما چنین کاری از طریق اینترنت و ایمیل عملی است چرا که همه چیز محرمانه است."

موارد سوء استفاده

کریستین ساینس مانیتور به این موضوع هم اشاره می کند که بسیاری از خانواده های مسلمان از همسریابی اینترنتی گریزانند. یک دلیل آنها بی اعتمادی به نیت واقعی زنان و مردانی است که از طریق این سایت ها خود را معرفی می کنند. زیرا بعضی از آنها صرفا به نیت ازدواج با شهروندی آمریکایی و کسب اجازه اقامت و کارت سبز پا پیش می گذارند.کریستین ساینس مانیتور در این زمینه نیز فردی به نام کیوان صالحی را مثال می زند که او هم پس از تجربه شخصی ناموفق، سایت همسریابی خود را براه انداخته است.کیوان صالحی به کریستین ساینس مانیتور گفته است شش سال پیش از طریق اینترنت با دختری از اندونزی آشنا شد و با صرف ۱۰ هزار دلار و شش ماه وقت او را به قصد ازدواج به تورنتو دعوت کرد. ولی پس از مدتی متوجه شد که این خانم در سایت اینترنتی دیگری آگهی گذاشته تا با پیدا کردن مردی آمریکایی به این کشور برود و ساکن دائمی آنجا شود. آقای صالحی، به نوشته کریستین ساینس مانیتور، از زمانی که سایت خود را راه اندازی کرده بارها به مراسم ازدواج کسانی دعوت شده که از طریق سایت وی با یکدیگر آشنا شده اند.